Powered by Blogger.

Salam Maal Hijrah 1432H...

hari ini 06 Disember 2010M,
bersamaan 01 Muharram 1432H,
hari ini kita umat Islam seluruh dunia,
menyambut tahun baru Hijrah,
Salam Maal Hijrah untuk semua umat Islam,
semoga segala amalan kebajikan kita dalam tahun sebelum ini,
diterima hendakNya,
sama2 la kita doakan,
i'allah, amin... ('',)..
dan semoga tahun baru 1432H ini,
akan memberi kita lebih keberkatan,
serta kemanfaatan dalam hidup kita semua,
i'allah.. sama2 lah kita berhijrah memperbaiki diri kita,
daripada yang teruk kepada yang baik,
daripada yang bodoh kepada yang pandai,
dan daripada jahat kepada baik,
dan lain2 jugak,
beristiqamahlah dalam melakukannya,
i'allah kelak diterima olehNya,
setiap kali tiba 1 Muharram kita akan teringat satu peristiwa,
peristiwa dimana,
pada hari inilah iaitu 1 Muharram,
                                            Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
dan pada hari inilah jugalah terjadinya penghijrahan Nabi saw 
dan umat Islam Mekah ke Madinah,
disinilah banyak sejarah Islam banyak terukir,
Nabi saw diperintahkan untuk berhijrah, 
serta menyebarkan dakwah Islam secara terang-terangan
so jom laa kita bersama-sama berfikir,
adakah kita sudah mula untuk berhijrah untuk agama kita?
renung-renungkan lah... 
sekali lagi sebelum mengakhiri en3 ni,
aku nak ucapkan,
SALAM MAAL HIJRAH 1432H,
dan SALAM AWAL MUHARRAM 1432H...

jom nyanyi lagu ni sama2...
layan!!! huhu...


posted under | 0 Comments

MUHARAM

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. 

Doa akhir tahun:
Doa awal tahun:
Peristiwa-peristiwa penting:
Amalan-amalan sunat:
Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10Muharram):
 Kisah Hijrah:      
Tentang Kaabah:
Nama-nama Kaabah:
Nama-nama Kaabah:
Dalam bahasa Arab, Kaabah bermakna sebuah tempat tinggi yang dihormati dan penuh kebesaran. Perkataan Kaabah boleh juga bermakna kiub. 

Nama-nama lain adalah:
  • Bait ul Ateeq - bermakna paling awal dan lama. Ia juga bermakna bebas dan merdeka. Kedua-dua makna boleh diterima.
  • Bayt ul Haram - rumah dihormati. 
Kaabah dibina semula 12 kali.

Para akademik dan sejarahwan berkata Kaabah dibina semula antara lima hingga 12 kali.

Pembinaan pertama Kaabah dilakukan oleh Nabi Adam (as). Allah SWT menyatakan dalam al-Quran Kaabah adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah SWT.
Selepas itu, Nabi Ibrahim (as) dan Ismail (as) membina semula Kaabah. Ukuran Kaabah diasaskan oleh Ibrahim adalah seperti berikut:
- Dinding Timur adalah 48 kaki dan 6 inci
- Dinding Hatim adalah 33 kaki
- Dinding antara hajar aswad dan sudut Yamani adalah 30 kaki
- Dinding Barat adalah 46.5 kaki

Selepas ini berlaku beberapa pembinaan semula sebelum masa Rasulullah (SAW).  Nama-nama Kaabah:
Dalam bahasa Arab, Kaabah bermakna sebuah tempat tinggi yang dihormati dan penuh kebesaran. Perkataan Kaabah boleh juga bermakna kiub. 

Nama-nama lain adalah:
  • Bait ul Ateeq - bermakna paling awal dan lama. Ia juga bermakna bebas dan merdeka. Kedua-dua makna boleh diterima.
  • Bayt ul Haram - rumah dihormati. 
Kaabah dibina semula 12 kali.

Para akademik dan sejarahwan berkata Kaabah dibina semula antara lima hingga 12 kali.

Pembinaan pertama Kaabah dilakukan oleh Nabi Adam (as). Allah SWT menyatakan dalam al-Quran Kaabah adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah SWT.
Selepas itu, Nabi Ibrahim (as) dan Ismail (as) membina semula Kaabah. Ukuran Kaabah diasaskan oleh Ibrahim adalah seperti berikut:
- Dinding Timur adalah 48 kaki dan 6 inci
- Dinding Hatim adalah 33 kaki
- Dinding antara hajar aswad dan sudut Yamani adalah 30 kaki
- Dinding Barat adalah 46.5 kaki

Selepas ini berlaku beberapa pembinaan semula sebelum masa Rasulullah (SAW). 

Pembinaan semula Kaabah oleh kaum Quraish

Rasulullah mengambil bahagian dalam salah satu daripada pembinaan semula ini sebelum baginda menjadi Rasul. Selepas satu banjir kilat, Kaabah mengalami kerosakan dan dindingnya retak. Ia perlu dibina semula. Tugas ini dibahagikan antara empat puak Quraish. Rasulullah turut membantu dalam usaha pembinaan semula ini. Setelah dinding-dindingnya dibina semula, tiba masanya batu hajar aswad diletak semula di tempatnya di dinding Timur Kaabah.

Pertelingkahan berlaku apabila tiba masa untuk menentukan siapa mendapat penghormatan meletakkan batu hajar aswad itu. Apabila pertelingkahan hampir bertukar menjadi pergaduhan, Abu Umayyah, penduduk tertua Makkah, mencadangkan agar lelaki pertama yang memasuki pagar masjid pagi keesokkannya akan menentukan perkara berkenaan. Lelaki itu ialah Rasulullah. Penduduk Makkah bergembira. "Ia adalah al-Amin. Ia adalah Muhammad," jerit mereka. Baginda menghampiri mereka lalu mereka memintanya supaya memutuskan perkara itu. Baginda bersetuju.

Rasulullah mencadangkan agar batu hitam itu diletak di atas sehelai kain, setiap bucu kain dipegang oleh seorang pemimpin puak. Kain itu diangkat ke tempat batu itu hendak diletak. Rasulullah kemudian mengambil batu itu dan meletakkannya di tempatnya di dinding Kaabah.

posted under | 2 Comments

i love u......

assalamualaikum wbt....

arini aku nak bercerita tentang seorang yang aku sayangi,
yang aku cintai, 
yang aku hormati,
dari aku kecik sampai laa sekarang,
orang pertama yang aku lihat sewaktu aku lahir ke dunia,
orang yang pertama memegang aku,
orang pertama yang membelai aku,
orang pertama yang menyuapkan aku makanan,
tanpa dia aku tak dapat teruskan hidup sampai sekarang,
tak dpat lah aku nak membesar,
meneruskan kehidupan aku,
melihat dunia sekarang,
siapakah dia yang aku maksudkan?
dialah  
!!!MAMA!!!
mama angah nak bagitau sesuatu kat mama,
angah sayang mama sangat2,
walaupon angah jarang2 bagitau kat mama,
or sebut perkataan 
angah sayang mama!!!!!
tapi hakikatnya angah terlalu sayangkan mama,
kalau mama tak dak,
angah pon mesti tak lahir kat dunia ni,
bagi angah,
mama lah, ibu terbaik kat dunia ni,
tak dak sapa pon yang lebih baik selain mama,
i'allah, angah akan senantiasa ingat mama dalam hati angah,
angah akan selalu doakan untuk kebaikan mama di dunia dan akhirat, 
semoga mama sentiasa bahagia, sihat dan dilindungi,
angah tak kan lupakan apa yang mama dah lakukan tuk angah,
dari kecik,
mama mengandungkan kami adik beradik,
ALONG, ANGAH, KAK LANG, BANG CIK dan ADIK,
penat lelah mama,
sakit mama,
kepayahan mama,
usaha mama,
setiap peluh mama,
pengorbanan mama,
angah tak akan lupakan..
i'allah... 
mama 
IBU TERBAIK KAMI!!!!!
mama
angah sedih sangat bila dapat tau mama sakit,
mama masuk hospital dan tak bagitau pon kat angah....
angah tak pernah tau pon,
yang mama sakit,
sebab mama tak pernah cerita kat angah,
dan sebab angah pon tak pernah nampak mama sakit,
or makan ubat apa2 bila angah ada kat umah,
angah just tau mama sakit kebas2 tangan jek,
awat mama rahsiakan daripada angah?
angah sedih sangat2 mama,
bukan sebab mama tak bagitau angah,
tapi sebab mama sakit,
angah tak nak apa2 terjadi kat mama,
sebab ANGAH SAYANG MAMA,
angah tak kan maafkan diri angah kalau apa2 terjadi kat mama,
angah janji akan jaga mama,
selagi angah mampu,
i'allah..
angah doakan semoga mama akan cepat sembuh,
mama jangan lupa makan ubat ok,
dan angah mintak maaf sebab tak dapat nak balik,
raya haji ni,
sebab angah cuti sehari ja,
ari kamis daa ada kelas,
sori sangat2,
angah tak dpat nak balik jenguk mama ngan abah,
adik2, tok, mak tok, tok ayah...
i'allah pas exam final angah balik,
doakan angah
mama and abah..
LOVE U MAMA and ABAH!!!


note: kepada mama* Basirah binti Shariff angah doakan mama sihat, jamgan lupa makan ubat tuu, semoga cepat sembuh dan dilindungi daripada segala penyakit, semoga mama sentiasa bahagia disisi abah* Che Rosli Bin Ismail..
kepada kengkawan: doakan tuk mamaku ok.. thanx...

posted under | 1 Comments

PayBox

assalamualaikum wbt...
how are u guys doing?
hope u r in good..
hmm...I want to tell u guys something...
about pay box...
lets click the refferer here:PayBox...
and get to know about it...
come on guys...
don't waste ur time..
('',).....

posted under | 0 Comments

UTUSAN 6 NOVEMBER 2010....

assalamualaikum wbt...
hai readers...
kenapa ada bulatan dalam gambar tu...?
hehe... sapa laa tu... 
padahal aku laa tuu.... hahaha...
saja jek nak wat famous ckit... 
korang ada baca tak paper UTUSAN semalam, 
di ruangan IPT... wah!!! 
aku pon tak sangka dalam banyak2 gambar yang dorg SHOT,
gambar group aku gak yang dia letak dalam tuu... 
*dapat laa market pas ni.... haha... 

actually aku bukan saja2 letak gambar ni,
aku nak laa kongsi ngan korang suma
apa yang aku & kengkawan aku wat masa ni,
bagi aku, 
kehidupan aku kat MIAT ni cukup beruntung,
aku betul2 bersyukur dapat belajar kat sini,
seriously....
ramai ag orang yang nak masuk,
tapi tak dapat,
so since I gets this chance,
I'll never let it go,
('',)...
mm.. ok lah...
back to the story...
sebenarnya waktu dorg SHOT gambar ni,
kitorang sedang wat praktikal,
nama praktikal tuu,
COMPRESSION TESTING...
kalau sapa belajar bahagian mechanical,
i'allah.. korang mesti taw...
COMPRESSION TESTING yang ktrg wat ni,
adalah untuk mengukur,
tahap COMPRESSION dalam setiap CYLINDER tu,
ktrg just nak ukur berapa banyak COMPRESSION yang hilang,
dan berapa banyak yang tinggal,
so daripada result tuu,
kitrg akan tentukan,
samada CYLINDERS tuu boleh digunakan lagi untuk penerbangan yang seterusnya,
ataupon perlu dibaiki,
mahupon digantikan...
itulah bibik2 kerja seorang technician,
mahupon ENGINEER,
huhu...
tengok saja macam senang kan,
tapi kalau wat,
hehe...
agak susah laa...
tapi seronok,
really enjoyable,
but very risk,
because law kami tersilap wat keputusan mengenai sesuatu tuu,
kapal terbang tuu kan akan terbang,
dan membawa orang,
samada PILOT , CO-PILOT, CREW,
or PASSENGER..
so if we r not doing it properly,
it may cause trouble to those who will fly,
am I rite?
I hope u guys understand,
what I am trying to convey..
ok... 
hehe...
just want to share with u guys,
for ur information...
hopefully it is interesting..
ok laahh...
i've to stop rite here...
I want to continue doing my work,
huhu...
wassalam...

posted under | 2 Comments

faveretku!!!!!

assalamualaikum...
for this en3 I want to share with u guys,
something which is really my favourite,
what is it?
it is all about motorcycles,
yea!!! motorcycles....
do u ever ride a motorcycle,
I hope yes,
hehe....
I want to ask u guys something..
do u ever seen this bikes anywhere before?


dengan keunggulan dan kecangihan teknolginya...
huhu....



pernah nampak motor ni kat highway utara selatan?
aku laa penunggangnya law korg nak taw,
hehehe... masa hadapan nanti laa..i'allah...

this my favourite bikes...
YAMAHA R1...
really hope one day I could have it,
i'allah.... amin...
sekarang ni aku just dapat beli motor yang kecik2 jek,
adik kepada RI iaitu,
YAMAHA LC 135,
haha....


ni pon ok lah wat masa skg,
laju niii!!! haha....
t daa keja bru pakai R1,
i'allah...
hmm... ok lah...
itu suma cerita2 dan angan2 aku pada masa depan,
sekarang aku nak bagitaw kt korg,
pasal sesuatu...
sesuatu yang aku selalu sangat amik taw,
hehe...
walaupon ianya tak penting sangat....
('',)...
aku nak bagitaw korg pasai,
the top 5 fastest bikes in the world....
this is the world rankings,
the fastest bikes in the world,
according to the top speed...
                                                                       



 1st RANK: Honda CBR 1100X 178mps


2nd RANK: Yamaha YZF RI 176mps
 *angan2 ku untuk memiliki sibijik moto ni... =D



   3rd RANK:Aprilla RSV 1000R Mille 175mps



                                                         4th RANK:Ducati 1098s 169mps



5th RANK: BMW KI200S 167mps




  jom layan video ni jab....


..TAMAT..

posted under | 0 Comments

PROPELLER..

assalamualaikum wbt...
apa kabar korang hari ni? 
hope u guys sihat laa yee!!! i'allah...
law sakit, demam tuu pun,
banyakkan la bersabar ea,
Allah sedang menguji kita...=)
hmm... nak tanya korang ni,
pernah tengok tak kapal terbang yang guna PROPELLER tak?
bentuk PROPELLER tu cam kipas angin syiling kat umah kita tuu,
law tak pernah kat cini aku nak tunjukkan sesuatu...



haa... ni la contoh kapal terbang yang guna PROPELLER. nampak tak kat kiri kanan tuu..yang dalam bulatan merah tuu.. tu la PROPELLER.


ni gambar yang lebih jelas sikit...cam ni la rupanya.. =D


ok2.. dah taw kan PROPELLER tuu apa?
so now nak bagitaw cikit pasal PROPELLER ni,
panggilan ringkas PROPELLER ni ialah PROP,
tu yang paling common sekali laa,
PROP ni selalu dipakai untuk enjin aircraft yang guna piston engine,
macam enjin kat kereta,
kat moto kita tuu,
sapa tak pernah tengok?
t ada masa petang ni p tengok,
hehe... 
law tak taw jugak t aku tunjukkan macam mana rupa piston enjin tuu,
ok.. *tunggu entry seterusnya ...i'allah... =D
PROP ni jugak ada guna kat aircraft yang guna turbine enjin,
dorg namakan TORBOPROP enjin,
turbine engine ni yang macam aku cerita dalam e3 aku sebelum ni tu,
sapa belum taw cari la kat dalam en3 aku yang sebelum2 ni,
ok...('',)...
erkk!! korang tak pelik ke,
awat tetiba ja aku cita pasai PROP ni,
haha....
actually,
semalam aku ngan dak2 klas aku ada wat praktikal,
syok gak praktikal semalam tuu,
kitorang wat PROPELLER ENGINE GROUND RUN,
wow!!! tak sangka,
angin PROPELLER tu betoi2 kuat,
kalau sapa yang kurus tuu,
hmmm, memang habis la,
boleh jadi superman daa, 
hahaha... 

ok lah...
sebelum aku akhiri en3 ni,
aku nak kongsikan 1 video,
video ni yang kitrg rakam semasa wat praktikal semalam,
t korg layan laa ea,
hayatilah video ni,
hehe....
jeng jeng jeng.....
DIPERSEMBAHKAN!!!!
hahaha...
video

p/s: PROPELLER tuu nampak ja macam berpusing slow tp, hakikatnya laju...
speed: 200RPM.....
tgok video bawah ni plak....
hehe.... apa yang terjadi dibelakang PROPELLER....
haha....


video


posted under | 2 Comments

masa....

assalamualaikum wbt....
hai readers!!! good morning!!
wah lama rasanya tak tuli menulis ni...
haha... rindu plak rasanya..... =D
hmmm.... how r u ouls doing?
da nak akhir tahun ni,
mesti masing2 sibuk nak seat for final exam kan?
so for those who are seating for the final examination,
Iwish u guys GOOD LUCK ea...
do ur best.... =)
bagi yang belum pon amik exam lagi,
yang masih lama ag exam tuu,
cam dak Unikl MIAT ni,
haaa, kita prepare la apa yang patut,
wat preparation awal2,
kan senang t... hehe....
ok lah... hari daa masuk 2 november da,
sedar tak sedar da nak sampai hujung taun,
cepat betul masa berlalu kan?
korang tak kan tak perasan kot...
pejam celik pejam celik daaa abis tahun dah,
huhhhh!!! ini semua terjadi dengan kehendak Allah,
ag pon Allah akan ada berjanji dan memberi peringatan kepada kita,
apabila tiba akhir zaman t,
akan muncul tanda2 kecik hari kiamat,
antaranya ialah:
masa akan berlalu dengan pantas tanpa kita semua sedari,
macam yang sedang berlaku sekarang,
hmm ok lah sebelum aku akhiri entry kali ni,
aku nak korang layan lagu kat bawah ni dulu,
lagu ni kecik2 kita selali dengar,
tapi sekarang ni tak tau laa,
ok .. selamat menghayati,
nak cepat sebab nak p kelas nih... hehe....
wassalam.... ('',)...

posted under | 0 Comments

hepy besday awak...:::

assalamualaikum wbt...
hepy besday yang ke-20 awak....
saya wat entry ni tuk awak.....
hehe...awak jangan laa marah saya ea....=D
saya saja2 jek wat ni tuk awak....
boring2 kan... hehe...
semoga awak panjang umo & dimurahkan rezeki....k..
semoga awak sentiasa dilindungi....
dirahmati dan diberkati kehidupan awak...
i'allah... amin....
saya akan sentiasa doakan awak....
semoga awak cemerlang dan berjaya dalam pelajaran....
dan kehidupan awak...
di dunia dan akhirat....
('',).....
masuk ni da 3taun saya hanya dapat wish besday kat awak...
tapi tak sempat dan berpeluang ag nak bagi hadiah kat awak...
sebab awak dok jauh sangat...hehe...
daa banyak hadiah kat umah saya tuu... =D 
tapi tak apa...
saya tak kisah sangat...
hadiah2 tu saya simpan jek....
t satu masa boleh jek nak bagi awak...... 
kalau awak nak laa...
kalau tak nak saya simpan jek hadiah tuu....
tak de masalah.... =)
ok... last but not least...
sekali ag, saya nak wish...
HAPPY BITRHDAY yang ke-20 untuk awak....
semoga panjang umo & dimurahkan rezeki....
i'allah.... amin... 
may Allah bless u in whateva u r doing..... 
and May All ur wishes come true....
wassalam...


jom layan lagu ni!!! terbaik dari Aizat... =) Sungai Lui......

 

posted under | 5 Comments

Top Referrer Contest


nak iphone ni x?
law nak jom join..
simple je...
klik link bawah ni....
Top Referrer Contest
and then follow the step...
cepat sementara masih ada peluang...
huhu...
law tak join rugi...
rezeki datang lagi....
tak sia2 aku bangun pagi2...
hehe....

posted under | 2 Comments

1st Lucky Draw by Atie Aizam


assalamualaikum... mm... anda merasa bosan nak tulis entry sendiri....?
mungkin xdak idea nk tulis tntng apa..?
sama cam aku... hihi...
so bek join giveaway ni..
1st Lucky Draw by Atie Aizam
mana nak taw kan, cabut2 keluar nama kita... kah3... =D
boleh dapat hadiah free... huhu....
semua ni rezeki... jangan tolak.... rugi oo... ('',) ...
jom3.... join...
bukan susah pon...
just jadi follower then
wat enrty tentang ni,
dah..... =)

nak taw hadiahnya apa?????


laptop accessories
ada 10 brg dlm box ni termasuk mouse,
cable lock dan sebagainye.. :)

posted under | 2 Comments

:..persimpangan..:

assalamualaikum wbt,
good morning
*memandangkan aku tulis waktu pagi... hehe...
aku nak bertanya sikit pendapat korang,
mengenai sesuatu yang berlaku dalam hidup aku,
tapi mungkin dah lama berlaku dalam hidup korang,
ataupon korang tak pernah ag alami,
so sama2 lah kita kongsikan,
boleh tak tolong ni? *mesti laa boleh kan... hehe...
ok... ceritanya bermula begini,
teng teng deng..... haha.....
macam mana ea perasaan korang apabila suatu saat tu,
tetiba muncul sesuatu yang korang mintak suatu ketika dahulu,
tapi waktu dulu tuu korang mintak tak dapat,
pada masa yang sama,
di saat tu an,
korang dah pon mulai rasa berpuas hati dengan apa yang korang miliki,
so, macam mana perasaan korang?
apa korang akan wat?
adakah korang akan pilih & amik sesuatu yang baru itu,
untuk melengkapkan hidup korang?
ataupon biarkan saja ianya berlalu?
ataupon korang akan amik je dua-dua?
and jadikan yang dah sedia ada tu sebagai keutamaan?
atau jadikan yang baru tu sebagai keutamaan?
atau korang amik dua2 and jadikan kedua2 sebagai keutamaan?
macam mana tuuuu,
aku buntu laa nak wat keputusan,
aku masih tak taw yang mana harus aku pilih,
aku macam ada di depan dua persimpangan,
jalan kiri or kanan yang aku nak pilih,
dua2 simpang tuu aku tak pernah lalu,
aku nak pilih yang terbaik,
aku tak nak menyesal selepas aku wat keputusan,
and aku tak mau berpaling lagi setelah aku wat keputusan,
aku harap keputusan yang aku bakal tentukan,
akan memihak kepada kepuasaan hati aku,
Ya Allah bantu hamba-Mu ini,
tetapkan imanku,
tunjukkan aku jalan yang diredhai oleh-Mu,
aku merayu pada-Mu,
tolong aku.,
di saat ini,
aku perlukan sokongan,
aku perlukan pertolongan,
aku mahukan kebenaran,
aku pinta kewarasan,
aku tak mau tersungkur di hadapan,
kalau laa kau boleh pilih kedua2 nya,
memang aku pilih,
tapi hakikatnya aku kena pilih 1 saja,
dan pilihan tu hanya sekali,
cukup sukarkan nak wat keputusan,
tapi apa2 pon aku akan cuba,
cuba untuk pilih yang baik tuk diri aku,
dan masa depan aku,
aku harap aku akan dapat apa yang aku inginkan,
dalam hidup aku ini.

posted under | 2 Comments

KAMI...

assalamualaikum wbt
sudah kesian, ehhh silap, sudah sekian lama aku tak update blog aku ni,
dah bersawang dah aku tgok,
haha....
so sekarang adalah masanya untuk aku membersihkannya,
but the way untuk entry ni aku just nak cerita pasal apa yang terjadi kat KAMI,
KAMI--> dak2 umah sewa aku....
mm.... nak dijadikan ceritalah,
sejak kebelakangan ini,
bermula dengan diriku yang menjadi mangsa pertama,
mangsa pertama? apa dah jadi? haaa...
actually KAMI dah menjadi mangsa keadaan,
di mana KAMI telah terlibat dalam kemalangan,
tetapi kemalangan yang berlaku itu bukan secara serentak,
namun secara berasingan dan berturut2,
apakah ini 1 petanda yang buruk untuk KAMI,
ada orang yang mem'BENCI' KAMI ka?
ada yang tidak ber'PUAS HATI' dengan KAMI?
persoalan2 seperti itu bermain2 dalam fikiran kami,
hingga saat ini KAMI masih tertanya2,
apa sebabnya terjadi semua ni kepada KAMI...
aku sedar suma yang berlaku ini mungkin ada hikmah di sebalik kejadian,
dan semua yang berlaku jugak adalah bukan kehendak KAMI,
ia kehandak Yang Maha Kuasa,
dengan keizinan-Nya semua boleh berlaku dalam sekulip mata saja,
tapi aku betul2 bersyukur la,
walaupun kami semua ditimpa kemalangan,
namun Alhamdulillah KAMI masih dapat bernyawa,
meniti hari2 KAMI seperti sedia kala,
cuma agak terbantut sedikit kehidupan KAMI,
disebabkan kecederaan yang dialami,
KAMI xdapat melakukan pergerakan2 bebas seperti selalu,
tak dapat nak solat dengan sempurna,
solat tuu boleh tapi tak boleh laa nak solat seperti orang lain,
nak berdiri pon susah,
apatah lagi nak sujud? duduk antara dua sujud?
baru sekarang aku rasai,
bagaimana perasaan orang yang kurang bernasib baik,
terima kasih Ya Allah Engkau berikan aku kesempatan,
untuk aku merasai apa yang aku tak nampak dan rasai sebelum ini,
itu lah seperti yang aku bagitaw tadi,
mungkin apa yang terjadi ada hikmahnya,
dan ini mungkin hikmahnya,
ok lah...
umtuk mengakhiri entry yang agak panjang ini,
aku nak berpesan kepada pengguna2 jalan raya sekalian,
kepada yang membawa pacuan 4 roda,
ber'SIMPATI'lah sikit kepada mereka yang beroda dua saja,
iaitu penunggang motosikal,
kalau dah ter'LANGGAR' mereka,
'BERHENTI'lah,
bukan berhenti untuk 'GELAK',
or 'MENENGOK' saja,
tapi berhenti 'TOLONG',
jangan laa 'LARI' dari kesalahan anda,
prihatin la ckit..
ok...
mana nak taw kan,
satu hari nanti mungkin yang terlibat dalam kemalangan yang sedemikian,
apa perasaan anda?
fikirkan lah...
dalam cerita ini aku tak dak lah nak menyalahkan sesiapa,
just nak mention moral value di sebalik apa yang terjadi..

posted under | 0 Comments

...Bisnes aku & member2...

assalamualaikum wbt...
actually this entry aku nak promotes sikit la bisnes aku & my friends,
sejak 2 3 minggu yang lepas ni,
kitorang: terdiri daripada aku, Faizel, Sobree, Hasip,
telah bersetuju untuk melancarkan satu bisnes,
alhamdulillah setakat ini,
bisnes berjalan dengan lancar dan baik,
semua dengan berkat doa dan usaha kami,
Syukran Ya Allah,
btw, kami masih lagi dalam proses mencari pelanggan,
apa bisnes kami?
mm... sebenarnya kami bisnes moto,
apa yabg kami buat?
we are Repairing, Overhaul, Renovate & maintain the engine of motorcycles,
tapi setakat ni la kami hanya wat moto
LC135 & EX5 ja,
yang lain2 dalam proses nak belajaq ag,
so kepada saudara saudari yang ingin membaiki, atau nak wat apa2,
ataupun enjin moto anda rosak dan sebagainya,
boleh la datang kat kami,
i'allah kami akan cuba untuk mencari jalan untuk anda,
setakat ini, moto yang pernah kami baiki,
alhamdulillah, semua berpuas hati... amin...
mm... law nak tanya pasal harga,
kami letakkan harga yang paling sesuai dan berpatutan,
i'allah.... selalunya kami hanya mintak duet nak beli barang saja,
duet upah tu ikut la korang nak bagi berapa,
depends la...
so apa2 pon law nak tanya apa2 boleh contact aku,
huzaim:0193782205....ok?
kami berbisnes di Daerah Sepang,
Taman Desa Vista.....
('',)

p/s:
*law nak call biaq malam2 cikit, lepas koi 8am ok la..
*apa pon masalah mengenai moto anda, kol dulu tanya ok? jangan malu, jangan segan....

posted under | 0 Comments

PayBox

jom ushar!!!!
tekan link di bawah untuk tengok apa yang ada...
log in boleh dapat duet kot.... haha...
xrugi.... jom3.... try.... huhu....
mana nak taw kan...
aku pon baru jumpa...
huhu....
law bohong pon xrugi apa2...
hehe...

PayBox

..the ever best weekends..

assalamualaikum wbt,

ahaa ha... u guys know?
this weekends was a very special weekends I ever had,
nak taw kenapa? I guess u guys are already know the answer,
hahaha..
but maybe some still don't understand what I'm trying to say,
ok la, no need a big question mark for my question,
just straight to the point,
but how to go straight? I don't know?
kuang3....mmm... beginilah...
minggu ni terlalu banyak kengkawan, sedara mara,
sanak saudara, saudara saudari kita yang wat umah terbuka,
ataupun panggilan kebanyakan masyarakat OPEN HOUSE,
haha....
me myself were invited by members, relatives and also my lecturers
to attend thier open house,
wow!!! I don't really understand why so many invitations this year?
semua orang dapat rezeki yang banyak untuk Aidilfitri tahun ni,
alhamdulillah.... alhamdulillah jugak kepada mereka2 yang datang untuk makan,
macam aku... hahaha.....
aku tak kluarkan duet 1 sen pon dari dompet aku tuk beli mknn,
just guna duet untuk isi minyak moto jek,
bayangkanlah.... betapa besarnya rezeki yang Allah berikan kepada kita....
syukran Ya Allah...
tapi ingatlah wahai sahabat2 sekalian,
di samping kita mengunjungi rumah saudara saudara kita,
janganlah kita alpa sangat dengan makanan tu,
sampai kita terlupa untuk solat,
sabda Rasulullah saw:
sesiapa yang meninggalkan solat dengan sengaja maka ia kafir secara terang-terangan,
nauzubillah.... semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu...i'allah..
('',)

*p/s: kepada sesapa yg nak wat OPEN HOUSE jgn lupa ajak aku taw... huhu... ingat .... haha...

posted under | 0 Comments

aku tak taw....!!!

I don't really know,
from where I should start it?
dari mana aku harus mulakannya?
fikiran aku masih bercelaru,
aku nak buat sesuatu,
tapi aku tak taw,
dari mana harus aku mulakan,
aku betul-betul pening,
aku nak mulakan balik apa yang dah aku tinggalkan dulu,
aku nak teruskan kembali,
aku tak mau lagi jadi macam yang lepas2,
wat kejab jek pastu benti,
aku perlu Istiqamah kali ni,
i'allah... amin...
korang tolong la doakan aku sekali ea...
semoga aku dapat wat apa yang aku hajatkan ni..
ok? thanx r... huhu...
I believe Allah will give me some more chances to try again,
and i'allah I'll not spoil it this time,
I'll try to make it success this time,
I'm gonna proof it....
('',)

posted under | 4 Comments

..Selamat Hari Raya..

assalamualaikum wbt...
Happy Eidul Fitr to all Muslims,
walaupon hari ni bukanlah hari raya 1st,
tapi we r still in the Syawal,
so I guess it's not too late to wish Selamat Hari Raya Aidilfitri,
huhu... hari ni da hari yang ke-7 da... kiki..
da lama aku tak update blog aku ni,
pasai sebulan yang lepas aku tak bayar wet tnet,
so kena potong sebulan,
kah3... padan muka...
mm..... sedar tak sedar kita dah habis da puasa,
sampai hari raya pon dah habis dah,
cepat betul masa berlalu kan...
haha....
ok la, actually en3 ni just nak wish
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
for all blogers and all Muslims,
and one more thing I would like to seek ur apologise,
for what I've done in the past,
mungkin ada yang tak kena kat mana2,
terkata apa2 yang sakit hati,
ter'maki' secara tak sengaja ka,
and whatever la yang korang rasa sakit hati,
harap2, dimaafkanlah... ok...
amin..



jom bersahur...

bangun!! bangun!! bangun!!
hamboi... susah benar ya kamu ni nak bangun soq( loghat utara ),
haha....
''angah cepat la bangun da nak Subuh da ni...,
law xmao bangun mama kemas la makanan atas meja tu... ok?''
suatu ketika dulu, selalu dengaq ayat mama cam ni,
rindu mama nak gerakkan time bangun soq,
ahaa haaa.... syiok oooo.... kikiki...
tapi sekarang suma dah lain,
aku dah boleh bangun soq sendiri,
xpayah mama nak kejutkan lagi,
baguih betol la huzaim ni,
anak sapa tuhhh???
hahaha....
alhamdulillah aku dapat temui apa sebenarnya yang ada pada waktu sahur,
barangsiapa yang bangun untuk bersahur, maka akan biberi ganjaran pahala untuknya..
aku tak berapa nak ingat sangat yang aku bagitaw ini hadis Nabi saw atau firman Allah swt,
tapi aku pernah ustaz bagitaw *law silap please correct me.... ok? thanks...
mmm... waktu kita nga bersahur tu jugak banyak malaikat turun dari pintu langit,
untuk mendoakan kepada manusia2 yang beribadat kepada Allah swt,
i'allah... hanya Dia yang Maha Mengetahui Segala-galanya....
so, kalau kita ditakdirkan untuk bangun bersahur,
alang2 dah bangun tu,
ambik wudu' & solat la tahajud 2rakaat,
sekurang-kurangnya dapat la sedikit pahala,
tambah2 lagi dalam bulan Ramadhan ni,
i'allah Allah akan melipat kali gamdakan pahala,
sama2 lah kita ea... huhu...
selamat bersahur....
jom solat Subuh berjemaah di masjid...
allahu akbar allahu akbar...
assolatu qairul minannaum....
solat itu lebih baik dari tidur...
JOM!!!!

Salam Ramadhan.....

assalamualaikum wbt...
Salam Ramadhan untuk semua..
wah.... diam tak diam dah 13 hari kita berpuasa....

Alhamdulillah.... cepat sungguh masa berlalu,
itulah antara tanda2 kecil hari kiamat,
masa berlalu dengan pantas,
tanpa kita sedari,
Allahu Akbar *jom la kita bertaubat..sementara masih ada masa lagi..
jangan tau buat dosa saja tapi tak tau taubat...Astagfirullahalazim..
sama2 lah kita bertaubat...jom...

emm... dah lama tak jenguk2 kat blog aku ni,
al maklumla, sibuk sangat berpuasa *ahahahhhh....apa yang kamu buat huzaim?
hahaha...
actually mmg sibuk cikit,
bukan sebab puasa tapi sebab banyak kerja a.k.a assingment,
that's why laaa,
aku pon da tak taw apa yang berlaku kat blog aku selama aku tak bukak ni,
SORRY for kengkawan yang bw tapi aku xsempat nak bw ke blog korang lagi....
thanks kerana melawat... ALHAMDULILLAH....
ada jugak orang nak masuk blog aku...huhu..
ok la, sebelum mengakhirkan post ni,
aku nak berkongsi sepotong hadis Rasulullah saw,
Rasulullah saw bersabda: sampaikanlah walau sepotong ayat dariku,
hadisnya:
"Apabila kamu rasa ada angin didalam perutmu kemudian kamu ragu adakah ianya telah keluar atau belum,
maka janganlah keluar dari solatmu sehingga jelas terdengar bunyi atau tercium baunya"
- H.R.Muslim
hadis ini sungguh sesuai untuk mereka2 yang selalu was2 dalam solat....
terutamanya bagi mereka yang selalu ber'angin',
tambah2 pulak dalam bulan puasa sekarang ni kan,
lepas makan jek terus nak solat,
mesti la berangin perut tu kan?
so sesapa yang selalu mengalami situasi ini,
bolehlah mengamalkan hadis Rasulullah saw ini...
i'allah... semoga bermanfaat ....
renung-renugkan dan selamat beramal...

no title .... u read u decide....

assalamualaikum...
dah seminggu lebih aku xmasuk dunia blog ni,
rasa rindu plak, hihi~
emm... last few weeks there were a lot of activties,
so I have to complete that first,
sebelum kita ber'blogg'ing... huhu...
today is 09-08-2010,
only one day left for us
before we meet the most great month,
which is Ramadhan Al-Mubarak,
dalam bulan Ramadhan,
Allah swt telah menjanjikan sesuatu
yang tidak ada dalam bulan2 Islam yang lain,
what is it?
actually during this month,
Allah swt telah membuka peluang untuk kita umat manusia,
supaya kita bertaubat,
menambahkan amalan kebajikan kita,
serta melakukan segala kebaikan,
kerana???
Allah akan melipat kali gandakan apa yang kita lakukan itu,
beratus-ratus kali pahalanya, i'Allah,
so we have to realize that,
we must do it in this Ramadhan,
do everything that we can,
increase our charity work,
try to help people around us,
donate to needy,
and everything else....
and lets us know something,
although our help is just a few,
but Allah still count it as pahala,
i'Allah....
ok hope we are able to do it together,
perform everything we can to ensure our fasting month
will be more benefits,
haa... one more thing,
before we reach Ramadhan I want to tell u guys about 'niat',
during this fasting month,
but, I think I don't have much time,
I got to do something rite now,
got to go, sory....
I will write it tommorow,
i'Allah.... ok...
SALAM RAMADHAN 1431H....



wah!!! got backlink award from.....

for the second time...
actually I don't really understand,
what is this backlink award for?
haha....
but, I just took it,
because someone has given me this award....
huhu....
u guys want to know,
who is that persons?
who is very kind,
who gave me this award,
hehe...
the person is Amyna,
a million of thanx to Amyna,
because she gaves me this award,
yaahoooo!!! *happy2....hehe...




yea.... this is the award... huhu~
emm... this award have a special condition for those who received it,
what are the conditions?
let's me tell u guys,
emm... first of all.. bloggers who received this award,
u guys must make a backlink and as usual,
and share(tagged) it with others 5 bloggers,
how to do the backlink?
ok... recipients should put 4 link from 5 link of the blogger below,

1.Shiyda
2.AJ
3.Aini Hussin
4.Myna
5.Huzaim Rosli


but before put the link, follow this step:
1.Delete the first link...
2.All the link after the 1st link is step up to one more level...
e.g: The second link of mine is AJ.. but for u guys make it as the 1st link... same goes to Aini Hussin, step one level and make it on the 2nd link.. and same goes to the others 3...
3.and on the 5th link put your blog url...


understand? if not... refer here..
ok... that's all u guys have to follow,
but here's is the one more condition u guys need to pay attention,
u guys must fair and honest doing this,
the reason for it is:

Jika setiap penerima award mampu memberikan award ini kepada 5 orang dan kesemua mereka yang ditag meletakkan link dengan betul , maka jumlah backlink yang didapat ialah :-

Posisi 5 : jumlah backlink = 5
Posisi 4 : jumlah backlink = 25
Posisi 3 : jumlah backlink = 125
Posisi 2 : jumlah backlink = 625
Posisi 1 : jumlah backlink = 3,125


Menurut info dari SEO ( Search Engine Optimation ) ramai blogger telah mendapatkan 1,953 ,125 backlink dan keuntungannya . Blog korang akan mendapatkan trafik tambahan , apalagi jika ada yang meng'klik' link ke blog korang .

Selain mengeratkan persahabatan antara blogger , award ini boleh membantu untuk menaikkan trafik dan backlink ke blog korang .

[Kesimpulannya : award - dapat ramai kawan - baclink - trafik - page rank meningkat]


and the last one.
tagged 5 others bloggers:

nisa
miranadia
xangonila
nadia rasidi
yana

posted under | 2 Comments
Newer Posts Older Posts Home

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments