Powered by Blogger.

jom bersahur...

bangun!! bangun!! bangun!!
hamboi... susah benar ya kamu ni nak bangun soq( loghat utara ),
haha....
''angah cepat la bangun da nak Subuh da ni...,
law xmao bangun mama kemas la makanan atas meja tu... ok?''
suatu ketika dulu, selalu dengaq ayat mama cam ni,
rindu mama nak gerakkan time bangun soq,
ahaa haaa.... syiok oooo.... kikiki...
tapi sekarang suma dah lain,
aku dah boleh bangun soq sendiri,
xpayah mama nak kejutkan lagi,
baguih betol la huzaim ni,
anak sapa tuhhh???
hahaha....
alhamdulillah aku dapat temui apa sebenarnya yang ada pada waktu sahur,
barangsiapa yang bangun untuk bersahur, maka akan biberi ganjaran pahala untuknya..
aku tak berapa nak ingat sangat yang aku bagitaw ini hadis Nabi saw atau firman Allah swt,
tapi aku pernah ustaz bagitaw *law silap please correct me.... ok? thanks...
mmm... waktu kita nga bersahur tu jugak banyak malaikat turun dari pintu langit,
untuk mendoakan kepada manusia2 yang beribadat kepada Allah swt,
i'allah... hanya Dia yang Maha Mengetahui Segala-galanya....
so, kalau kita ditakdirkan untuk bangun bersahur,
alang2 dah bangun tu,
ambik wudu' & solat la tahajud 2rakaat,
sekurang-kurangnya dapat la sedikit pahala,
tambah2 lagi dalam bulan Ramadhan ni,
i'allah Allah akan melipat kali gamdakan pahala,
sama2 lah kita ea... huhu...
selamat bersahur....
jom solat Subuh berjemaah di masjid...
allahu akbar allahu akbar...
assolatu qairul minannaum....
solat itu lebih baik dari tidur...
JOM!!!!

Salam Ramadhan.....

assalamualaikum wbt...
Salam Ramadhan untuk semua..
wah.... diam tak diam dah 13 hari kita berpuasa....

Alhamdulillah.... cepat sungguh masa berlalu,
itulah antara tanda2 kecil hari kiamat,
masa berlalu dengan pantas,
tanpa kita sedari,
Allahu Akbar *jom la kita bertaubat..sementara masih ada masa lagi..
jangan tau buat dosa saja tapi tak tau taubat...Astagfirullahalazim..
sama2 lah kita bertaubat...jom...

emm... dah lama tak jenguk2 kat blog aku ni,
al maklumla, sibuk sangat berpuasa *ahahahhhh....apa yang kamu buat huzaim?
hahaha...
actually mmg sibuk cikit,
bukan sebab puasa tapi sebab banyak kerja a.k.a assingment,
that's why laaa,
aku pon da tak taw apa yang berlaku kat blog aku selama aku tak bukak ni,
SORRY for kengkawan yang bw tapi aku xsempat nak bw ke blog korang lagi....
thanks kerana melawat... ALHAMDULILLAH....
ada jugak orang nak masuk blog aku...huhu..
ok la, sebelum mengakhirkan post ni,
aku nak berkongsi sepotong hadis Rasulullah saw,
Rasulullah saw bersabda: sampaikanlah walau sepotong ayat dariku,
hadisnya:
"Apabila kamu rasa ada angin didalam perutmu kemudian kamu ragu adakah ianya telah keluar atau belum,
maka janganlah keluar dari solatmu sehingga jelas terdengar bunyi atau tercium baunya"
- H.R.Muslim
hadis ini sungguh sesuai untuk mereka2 yang selalu was2 dalam solat....
terutamanya bagi mereka yang selalu ber'angin',
tambah2 pulak dalam bulan puasa sekarang ni kan,
lepas makan jek terus nak solat,
mesti la berangin perut tu kan?
so sesapa yang selalu mengalami situasi ini,
bolehlah mengamalkan hadis Rasulullah saw ini...
i'allah... semoga bermanfaat ....
renung-renugkan dan selamat beramal...

no title .... u read u decide....

assalamualaikum...
dah seminggu lebih aku xmasuk dunia blog ni,
rasa rindu plak, hihi~
emm... last few weeks there were a lot of activties,
so I have to complete that first,
sebelum kita ber'blogg'ing... huhu...
today is 09-08-2010,
only one day left for us
before we meet the most great month,
which is Ramadhan Al-Mubarak,
dalam bulan Ramadhan,
Allah swt telah menjanjikan sesuatu
yang tidak ada dalam bulan2 Islam yang lain,
what is it?
actually during this month,
Allah swt telah membuka peluang untuk kita umat manusia,
supaya kita bertaubat,
menambahkan amalan kebajikan kita,
serta melakukan segala kebaikan,
kerana???
Allah akan melipat kali gandakan apa yang kita lakukan itu,
beratus-ratus kali pahalanya, i'Allah,
so we have to realize that,
we must do it in this Ramadhan,
do everything that we can,
increase our charity work,
try to help people around us,
donate to needy,
and everything else....
and lets us know something,
although our help is just a few,
but Allah still count it as pahala,
i'Allah....
ok hope we are able to do it together,
perform everything we can to ensure our fasting month
will be more benefits,
haa... one more thing,
before we reach Ramadhan I want to tell u guys about 'niat',
during this fasting month,
but, I think I don't have much time,
I got to do something rite now,
got to go, sory....
I will write it tommorow,
i'Allah.... ok...
SALAM RAMADHAN 1431H....



Newer Posts Older Posts Home

Islamic Clock

Islamic Widget

Firman Allah

(Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.
Surah Al- Baqarah ayat 81

There was an error in this gadget

Top Referrer Contest

Top Referrer Contest
nak join... jom klik... huhu....

..contest..

1st Lucky Draw by Atie Aizam

..1st award..

..1st award..
from Ima Aisuki.... =D

..2nd award..

..2nd award..
from myna...=D

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments