Powered by Blogger.

di hari kiamat nanti...........part 3

perbualan abdul Mutalib dengan paderi tadi tidak berakhir begitu saja, Abdul Mutalib dengan penuh kehairanan bertanya kepada paderi itu, 'Bagaimana kamu tahu semua cerita ini, maksud saya cerita tentang cucuku yang merupakan anak yatim piatu, dan di berumur lingkungan 8-12 tahun, dan dia memeliki tanda dibelakang lehernya? sedangkan aku yang menjaganya selama ini pun tidak tahu hal yang sedemikian*mengenai tanda dilehernya...' kalau dipikirkan logik akal memang tak masuk di akal bagaimana si paderi tadi tahu pasal kehidupan Nabi saw, kerana jarak Mekah dan tempat tinggalnya paderi2 itu terlalu jauh, dan pula pada zaman dahulu mana ada sms ka email ka, atau alat2 perhubungan. betul tak? haa. Si Paderi dengan yakin menjawab, 'Semua ini telah tertulis dalam Kitab Suci yang kami rujuki iaitu Kitab Injil. Semua telah tertulis dengan terperinci sekali mengenai Nabi akhir zaman yang akan lahir daripada bangsa kamu, bangsa Arab. Dan peristiwa tadi ( peristiwa dimana daun yang terkahir gugur dari pokok dan Nabi saw menyambut daun itu dengan tangan kanannya ) juga ada tertulis secara terperinci dalam Kitab Injil. Kami telah menunggu kedatangannya hampir 600tahun lamanya, akhirnya kami bertemu juga.' 

Masya-Allah, baiknya mereka!
mereka malah memberitahu Abdul Mutalib supaya menjaga Nabi saw
dengan baik,
paderi-paderi itu merupakan penganut agama Kristian,
oleh itu mari kita renung sejenak mengenai hikmah dan pengajaran di sebalik cerita ini,
Mari kita sama2 lihat,
betul tak pandangan ustaz tu pada awal ceritanya,
bahawa di akhir zaman nanti Umat Islam akan bergabung dengan Kristian,
dan mengalahkan musuh kita semua Yahudi,
betul kan? tak mustahil kan,
sebab Orang Kristianlah yang bagitau kat Orang Islam bahawa itulah Nabi saw,
sedangkan kita sendiri pun tak tahu,
so ustaz tu cakap lagi,
apa yang ada pada orang Kristian,
persenjataan, kekuatan dan segala-galanya,
akan digabungkan dengan Islam.
dan kita akan memperolehi kemenangan,
seperti yang dijanjikan,
oleh Allah swt.
Dan sebelum aku terlupa,
ada lagi yang aku tertinggal,
Ustaz tu jugak ada menceritakan jugak mengenai imam Mahdi,
dan Nabi Isa as,
pada akhir zaman nanti,
iaitu pada hari Jumaat,
Nabi Isa as akan diturunkan semula,
di Masjid Nabawi,
pada ketika itu,
umat Islam sudah pun bersedia untuk menunaikan solat Jumaat,
yang akan diimamkan oleh Imam Mahdi,
namun Nabi Isa akan datang dari satu penjuru masjid,
dan menyatakan bahawa dialah Isa as,
dan pada ketika itu,
Nabi Isa as menghampiri Imam Mahdi,
dan Imam Mahdi menjemput Nabi Isa as,
untuk mengimamkan solat Jumaat tersebut,
namun Nabi Isa as menolak,
serta berkata 
'kamulah yang patut jadi imam kerana kamulah pemimpin sekarang', zaman kepimpinan aku sudah tamat. '
dan Nabi Isa as juga
akan mengisytiharkan kepada seluruh Orang Kristian, 
bahawa dia bukanlah Tuhan,
seperti mana yang mereka percayai sekarang,
Nabi Isa akan menyeru Orang Kristian supaya memeluk Islam,
dan seterusnya menentang Yahudi,
inilah yang dimaksudkan bergabung dengan Kristian,
Orang Kristian akan masuk Islam dahulu,
Setelah itu tamatlah ceramah ringkas Ustaz itu,
alhamdulillah,
aku harap ada hikmah dan pengajaran di sebalik cerita ini,
dan aku mohon jika ada kesilapan,
apa2 saja kesilapan dalam cerita ini,
tolong perbetulkan.
i'allah kita sama2 mohon keredhaan daripadaNya.
amin. 

satu ingatan aku: aku tak pernah dengar cerita ni kat mana2 lagi( cerita yang Islam akan bergabung dengan Kristian selepas mereka memluk Islam), 
kalau ada kesalahan tolong perbetulkan.

TAMAT

posted under | 1 Comments

di hari kiamat nanti...........part 2

assalamualaikum sahabat2,
apa kabar arini?
harap2 sihat la,
kalau tak sihat tu cepat2 la pergi jumpa doktor,
amik ubat,
law tak nanti melarat pulak,
ok.. huhu..
ok la,
kembali kita ke tajuk utama,
Nak taw sambungan cerita sebelum ni?
hmm, seriusly sambungannya amat menarik,
tapi agak panjang la,
kalau korang nak tau jugak apa ceritanya,
jom la kita baca dan paham,
begini sambungannya,

''Tiba-tiba seorang daripada paderi Kristian tu bertanya, Pertanyaan si paderi tadi betul2 membuat Datuk Nabi saw terkejut dan merasa hairan, apakah soalan paderi itu? paderi tu tanya 3 soalan kat Datuk Nabi saw. Soalan pertama: 'Ada tak dalam rombongan kamu ni sorang budak dalam lingkungan 8-12 tahun?' tanpa berfikir panjang Datuk Nabi saw menjawab. 'ada. Kenapa? Dia merupakan cucu aku.Dia berada di atas unta yang ketiga' tambah Abdul Mutalib lagi.
Soalan kedua: daripada paderi tersebut ialah, 'betul tak budak tersebut yang kamu katakan cucu kamu tadi adalah anak yatim piatu?' Abdul Mutalib menjawab, 'ya betul dia merupakan seorang yatim paitu sejak 2 tahun lepas.' Dan sebelum soalan ketiga diajukan kepada Abdul Mutalib, Nabi saw yang berada di atas unta sudah pun turun dan pergi bermain-main di sekitar kawasan yang mereka rehat tadi. Secara kebetulan, di kawasan yang mereka berhenti rehat itu terdapat sebuah pokok yang telah luruh keseluruhan daunnya kecuali 1 daun saja yang masih tinggal. Disilah suatu keajaiban telah terjadi, sesuatu yang menarik. Dan soalan ketiga si paderi adalah: 'betul tak di belakang cucu kamu ni ada perkataan Khalifatul umat? Tanda itu berada di bahagian lehernya.' Abdul Mutalib tercengang seketika, Beliau seolah-olah pelik dengan soalan paderi tersebut. Jawapan Abdul Mutalib ialah, 'Aku kurang tahu pasal itu. Cuba kamu lihat sendiri pada badannya' 

Ketika itu Nabi saw sedang berehat di bawah sepohon pokok yang telah kehilangan dedaunnya tadi,
dan pada waktu inilah daun pokok tadi, yang hanya tinggal sehelai saja tiba-tiba gugur. Nabi saw yang berada di bawah pokok itu, terus menyambut daun itu tadi dengan tangan kanannya. Peristiwa itu tadi telah disaksikan oleh kesemua Paderi2 yang ada disitu. Tanpa membuang masa si Paderi yang tengah berbual dengan Abdul Mutalib pun menghampiri Nabi saw dan menariknya untuk memeriksa adakah di belakagnya tertulis apa tanda yang dimaksudkannya. Setelah melihat tanda itu betul2 wujud di belakang Nabi saw, semua Paderi tadi menghampiri Nabi saw dan masing2 ingin memeluk dan mencium Nabi saw. Bayangkanlah!! Datuk Nabi yang pada ketika itu sedang melihat dari jauh peristiwa ini berlaku, sudah merasa takut dan tanpa lengah terus mendapatkan cucunya yang sedang dikerumuni Paderi2 tadi, bimbang diapa-apakan. Setelah Abdul Mutalib mengambil nabi saw berada dalam pelukannya, Si Paderi tadi bersuara; 'Bawa balik cucumu ini ke Mekah, jaga dia baik2. Jangan kamu teruskan perjalanan kamu ke Syam. Jika Orang Yahudi nampak dia, kemungkinan dia akan dibunuh.' Abdul Mutalib serta ahli rombongannya pelik dan hairan dengan kata2 Paderi itu. Lalu Abdul Mutalib bertanya: 'Kenapa kamu cakap begitu?' Paderi itu menjawab 
'Tahukah kamu bahawa cucumu ini adalah Nabi akhir zaman, Dialah pemimpin yang terakhir sekali dimuka bumi ini.Dialah Khalifatul umat, Khalifah umat manusia.' ''


*begitulah ceritanya.. Akan bersambung pada episod akan datang. I'allah... ('',)....

posted under | 0 Comments

di hari kiamat nanti...........part 1

assalamualaikum,
hai sahabat2 blog,
lama sudah tidak ku menabur cerita,
namun hari ni beta,
mengisytiharkan bahawa,
ada satu cerita menarik yang ingin beta kongsikan,
apakah ceritanya?
jom pakat kita baca dan cuba paham dan hayati,
cerita ini aku dengar dalam 1 ceramah,
di Masjid MAS KLIA,
pada tanggal 11-02-11,
ceritanya sangat menarik,
sampaikan kebanyakan jemaah yang hadir pada ketika itu,
tercengang, terpaku sekaligus semua menumpukan perhatian,
kepada penceramah,
apa yang menarik sangat tentang cerita Ustaz tu?
bagi diri aku la,
ini first time aku dengar cerita ni,tapi bagi orang lain aku tak tau la,
mungkin dah bosah kot, 
tapi apa pun aku nak berkongsi sedikit tentang apa yang aku dengar
pada hari itu,
sebelum tu aku nak minta maaf la pasal aku tak ingat nama Ustaz tu,
so tak dapat la aku nak ceritakan kat sini,
SORRY!!
ok, cerita ustaz tu:
''pada hari kiamat nanti, kita(umat Islam) akan bergabung dengan Kristian dan menentang musuh utama kita Yahudi laknatullah."
aku macam terpikir seketika,
bukankah Kristian itu agama yang tak benar?
tiba2 ustaz tu sambung lagi,
''kamu semua nak tau kenapa saya cakap macam tu? sebabnya, cuba hangpa renung balik pada zaman awal kehidupan Nabi Muhammad saw, dimana pada ketika nabi berumur dalam lingkungan 8 tahun, bapa saudara Nabi saw, Abu Talib telah membawa Nabi saw pergi ke negeri Syam untuk berniaga. Dan dalam perjalanan itu mereka telah bertembung dengan sekumpulan paderi Kristian di sebuah tempat*aku tak ingat nama tempat tu... Pada waktu mereka bertembung dengan rombongan paderi tadi, mereka(rombongan Abu Talib) ambil keputusan untuk rehat sebentar disitu. Dalam masa yang sama, Datuk Nabi saw yang turut ikut rombongan itu pergi berbual dengan paderi2 itu tadi. Masing2 bertanya kamu dari mana nak kemana, dan apa tujuan semua. Ketika perbualan ini berlangsung, Nabi saw sedang berada di atas unta. Tiba-tiba......''

tunggu sambungannya.......... part seterusnya yang menarik perhatian aku... ('',).....

posted under | 0 Comments

Si Dia v2

setiap kali aku solat aku tak pernah tinggal doa untuk 'si dia',aku kagum dengan si dia kerana dia juga merupakan insan yang kuat,
dipilih oleh Allah swt untuk menghadapi dugaan yang tersangat hebat,
kalau aku berada di tempat si dia,
aku tak pasti,
apakah aku akan kuat seperti si dia,
selalu sangat bayangan si dia melilau dalam fikiran ku,
setiap saat setiap detik,
Ya Allah,
mungkin inilah waktu yang sesuai,
untuk aku membantu si dia,
membela nasibnya,
sementara nyawa masih dikandung badan.
aku akan cuba,
apa yang termampu,
nak tau sapa dia dlm cerita ini?
DIALAH,
atau istilah yang lebih tepat lagi,
MEREKALAH,
anak2 yatim....
aku kesian melihat,
anak2 itu berkeliaran di merata-rata tempat,
semata-mata untuk meminta sedekah,
sebak hatiku ini,
setiap kali aku terlihat mereka,
tak dapat aku nak gambarkan,
penderitaan mereka,
kesunyian mereka,
segala-gala yang mereka lalui,
mereka sungguh tabah dan kuat,
mereka insan terpilih,
untuk hidup tanpa kasih sayang seorang ayah,
dan juga ibu,
mereka HEBAT,
aku KAGUM dengan mereka,
aku berjanji dengan diriku,
aku akan berusaha,
untuk membela,
serta membantu mereka,
sekadar yang aku mampu,
i'allah, amin.
sama2 lah kita doakan.
('',)...

posted under | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home

Islamic Clock

Islamic Widget

Firman Allah

(Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.
Surah Al- Baqarah ayat 81

There was an error in this gadget

Top Referrer Contest

Top Referrer Contest
nak join... jom klik... huhu....

..contest..

1st Lucky Draw by Atie Aizam

..1st award..

..1st award..
from Ima Aisuki.... =D

..2nd award..

..2nd award..
from myna...=D

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments