Powered by Blogger.

KAMI...

assalamualaikum wbt
sudah kesian, ehhh silap, sudah sekian lama aku tak update blog aku ni,
dah bersawang dah aku tgok,
haha....
so sekarang adalah masanya untuk aku membersihkannya,
but the way untuk entry ni aku just nak cerita pasal apa yang terjadi kat KAMI,
KAMI--> dak2 umah sewa aku....
mm.... nak dijadikan ceritalah,
sejak kebelakangan ini,
bermula dengan diriku yang menjadi mangsa pertama,
mangsa pertama? apa dah jadi? haaa...
actually KAMI dah menjadi mangsa keadaan,
di mana KAMI telah terlibat dalam kemalangan,
tetapi kemalangan yang berlaku itu bukan secara serentak,
namun secara berasingan dan berturut2,
apakah ini 1 petanda yang buruk untuk KAMI,
ada orang yang mem'BENCI' KAMI ka?
ada yang tidak ber'PUAS HATI' dengan KAMI?
persoalan2 seperti itu bermain2 dalam fikiran kami,
hingga saat ini KAMI masih tertanya2,
apa sebabnya terjadi semua ni kepada KAMI...
aku sedar suma yang berlaku ini mungkin ada hikmah di sebalik kejadian,
dan semua yang berlaku jugak adalah bukan kehendak KAMI,
ia kehandak Yang Maha Kuasa,
dengan keizinan-Nya semua boleh berlaku dalam sekulip mata saja,
tapi aku betul2 bersyukur la,
walaupun kami semua ditimpa kemalangan,
namun Alhamdulillah KAMI masih dapat bernyawa,
meniti hari2 KAMI seperti sedia kala,
cuma agak terbantut sedikit kehidupan KAMI,
disebabkan kecederaan yang dialami,
KAMI xdapat melakukan pergerakan2 bebas seperti selalu,
tak dapat nak solat dengan sempurna,
solat tuu boleh tapi tak boleh laa nak solat seperti orang lain,
nak berdiri pon susah,
apatah lagi nak sujud? duduk antara dua sujud?
baru sekarang aku rasai,
bagaimana perasaan orang yang kurang bernasib baik,
terima kasih Ya Allah Engkau berikan aku kesempatan,
untuk aku merasai apa yang aku tak nampak dan rasai sebelum ini,
itu lah seperti yang aku bagitaw tadi,
mungkin apa yang terjadi ada hikmahnya,
dan ini mungkin hikmahnya,
ok lah...
umtuk mengakhiri entry yang agak panjang ini,
aku nak berpesan kepada pengguna2 jalan raya sekalian,
kepada yang membawa pacuan 4 roda,
ber'SIMPATI'lah sikit kepada mereka yang beroda dua saja,
iaitu penunggang motosikal,
kalau dah ter'LANGGAR' mereka,
'BERHENTI'lah,
bukan berhenti untuk 'GELAK',
or 'MENENGOK' saja,
tapi berhenti 'TOLONG',
jangan laa 'LARI' dari kesalahan anda,
prihatin la ckit..
ok...
mana nak taw kan,
satu hari nanti mungkin yang terlibat dalam kemalangan yang sedemikian,
apa perasaan anda?
fikirkan lah...
dalam cerita ini aku tak dak lah nak menyalahkan sesiapa,
just nak mention moral value di sebalik apa yang terjadi..

posted under |

0 comments:

Newer Post Older Post Home

Islamic Clock

Islamic Widget

Firman Allah

(Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.
Surah Al- Baqarah ayat 81

There was an error in this gadget

Top Referrer Contest

Top Referrer Contest
nak join... jom klik... huhu....

..contest..

1st Lucky Draw by Atie Aizam

..1st award..

..1st award..
from Ima Aisuki.... =D

..2nd award..

..2nd award..
from myna...=D

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments