Powered by Blogger.

kawin..........................

amboi!! comeynya....opss! jaga mata...dh jadi milik org tu....

hmm...bestnya tengok depa kan....=)

huuHH!!!sangat lawa POSING tu!! hehe...


cantik tak gambaq2 pengantin tu suma...?
comey2 dan ensem belaka pasangan raja sehari tu an....
pasangan2 ni semua telah terpilih menjadi model aku...
hasil daripada Google images search...hehe...
apa agaknya perasaan hangpa bila menghadiri majlis perkahwinan?
tak kira la majlis sahabat2 hangpa ka...
majlis saudara mara hangpa ka....
majlis sesapa la....
apa hangpa rasa setiap kali tengok pasangan raja sehari tu....
yang 1st sekali mesti la terdetik dalam hati hangpa...
''mm...bila laa aku nak kawin kan....'' betoi tak?haha....('',)..
betoi tak apa yang aku kata ni...?
kan?kan?kan? hehe....
kalau salah maknanya aku sorg ja la y ada perasaan y cm ni....
huhu....adakah ni perasaan gatai nak kawin..? hihi....
tapi tak salahkan kalau kita ada perasaan y cm tu....
bukan ka kawin tu bagus?
lagi diberkati kehidupan kita....
hangpa tau apa kelebihan orang y berkawin?
banyak kelebihannya orang y berkawin ni...
sangat2 banyak....
jom kita usha sikit apa kelebihan2 orang y berkawin ni.....
kat bawah ni adalah antara kelebihan orang y berkawin....

1. Telah sempurna sebahagian dari agamanya 
Dari Sahl bin Muaz al-Juhaini dari ayahnya dia telah berkata, telah bersabda Rasullullah Saw,''Sesiapa yang memberi kerana Allah dan menegah kerana Allah dan mencintai kerana Allah dan membenci kerana Allah dan bernikah kerana Allah maka sempurnalah imannya.'' 

2. Mengikuti sunnah Nabi-Nabi yang terdahulu.
Dari Abu Ayyub dia telah berkata, telah bersabda Rasulullah Saw 
"Empat perkara daripada perlakuan (sunnah) para Rasul: bersifat malu, berwangi, bersugi dan bernikah."  

3. Menghindari larangan agama 
Bahawasanya Nabi S.A.W. melarang hidup membujang.  

4. Menjadi umat yang dibanggai oleh Rasullullah SAW 
Dan berkahwinlah, kerana aku akan berbangga dengan kamu sebagai umat yang ramai bilangannya.
   
5. Melaksanakan sunnah Rasullullah SAW
Dari Aisyah dia telah berkata, telah bersabda Rasullullah Saw 
" Nikah itu adalah daripada sunnah (perlakuan) ku, maka barangsiapa tidak beramal dengan sunnah ku dia bukanlah daripada ku.''

6. Mengelakkan maksiat  
Hai golongan pemuda! Barangsiapa di antara kamu mampu bernikah, hendaklah ia bernikah, kerana yang demikian itu amat menundukkan pemandangan dan amat memelihara kehormatan, barangsiapa tidak mampu, maka hendaklah ia berpuasa, kerana puasa itu menahan nafsunya.


    
betoi tak apa y dikatakan kat ataih tu?
sapa setuju?kalau setuju jom kawin....huhu... 
mm....aku qhasa laa kan
 untuk masyarakat kita hari ni...
y no 6 tu amat penting skali...
apa y no 6 tu?
mengelakkan maksiat.....
kan?
ya la kalau dah xkawin maksiat memang bersepah la sana sini....
kita tak payah jengok jauh2 laa....
cuba kita tengok kat area2 umah kita skang dah....
ada dak geng2 couple kat kampung kita....
aku yakin paling dak pon mesti ada se'couple' or dua couple kat kampung2 kita....
so kita sendiri pon tau...
kalau dah couple tu mesti la kerap dok jumpa...
dok kluaq p mai p mai...
y pompuan dengan pakai baju tak cukup kain....
y laki pakai sluaq londeh.....
tok sah dok kata laa hat lain...
*aku bkn tuju ayat2 or statement ni kt sapa2...
untuk diri aku dan kita semua...
insyaAllah...semoga bermanfaat.... 
walahu'alam la kan...
bukan nak kutuk sesapa...
tapi kenyataannya memang cm tu....
sebenaqnya banyak ag kelebihan2 orang y berkawin ni...
hangpa cari la sendiri kat mana pon...
kat internet ni pon bersepah-sepah maklumat tentang kawin...
tapi kalau sumber dari internet tu jangan pecaya bulat2...
apa pon lepas daa dapat sumber tu...
bertanyalah pada alim ulama'....k....
so apa perasaan hangpa skang?
daa rasa nak kawin?
hehe......
sabaq dulu kawan2.....
sebelum nak kawin mesti kena prepare diri tu betoi2 dulu...
kalau tak malu la kat bakai isteqhi or bakai suami...
bakai pak mentua ngan mak mentua....
sat g depa sowh baca al-fatihah...
kita p tibai baca surah yasin plak an...
memang malu laa....
hahaha....
silap2 aribulan boleh bercerai teruih...
haha...lawak ja tu....
harap2 lepaih dah kawin tu berkekalan laa hendakNya....amin...
ok la sahabat2...
aku qhasa takat ni dulu kot aku tulih...
sat g panjang2 hangpa naik bosan plak...
so aku akhiri en3 ni dengan ucapan
SELAMAT MEMBACA

terima kasih.....
wassalam...
('',)....

posted under |

2 comments:

miranadia said...

apsal hg post pasal kawin????
dah nak kawin ea....hahaha
selamat mencari!

huzaimRosli said...

aku skg nga membanteras isu COUPLE y membawa kepada MAKSIAT....sedaq x apa y jd kt skeliling kita? cuba tgk dan pkir...('',)...

Newer Post Older Post Home

Islamic Clock

Islamic Widget

Firman Allah

(Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.
Surah Al- Baqarah ayat 81

There was an error in this gadget

Top Referrer Contest

Top Referrer Contest
nak join... jom klik... huhu....

..contest..

1st Lucky Draw by Atie Aizam

..1st award..

..1st award..
from Ima Aisuki.... =D

..2nd award..

..2nd award..
from myna...=D

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments