Powered by Blogger.

....rukun2 solat.....

1. Niat...

3 perkara perlu adA dlm niat waktu kita solat.... nak taw apa dia?? jom kita belajar ckit... ilmu ni sya dpt daripada seorg ustaz.... waktu dgr ceramah Maghrib 2 mggu lpas....

di surau desa vista, Sepang.... so saya fikir lebih baik sayy kongsikan ilmu ini untuk semua....
a. Qasad ( yang membawa maksud aku solat )
b. Ta'rud ( yang membawa maksud fardhu )
c.Ta'yin ( yang membawa maksud waktu solat: Subuh, Zohor, Asar, Maghrib, Isya' )
note*: niat merupakan salah 1 rukun yang wajib....kalau dtinggalakan tidak sah solat.... namun begitu, seperti yang sedia kita ketahui, dalam Islam kita ada 4 mazhab.... Mazhab-mazhab itu adalah Mazhab Hanafi, Mazhab Hambali, Mazhab Maliki & yang terakhir ialah Mazhab Syafie..... keempat-empat mazhab ini telah mengeluarkan fatwa @ pandangan masing-masing terhadap bab niat ini..... jom kita lihat sikit apakah perbezaan di antara keempat-empat Mazhab....
Mazhab Maliki , Mazhab Hambali,Mazhab Hanafi:

boleh niat sebelum waktu solat( maksudnya sebelum masuk waktu solat boleh niat tetapi jangan ada perbuatan yang lara di antaranya; maksud yg lebih jelas ialah lepas niat itu mesti terus ke surau @ masjid untuk solat. Dan dengan 1 syarat lagi, mestilah berwudhu' sebelum berniat. Sunat kalau berniat semasa takbiratul ihram.

Mazhab Syafie:
hendaklah berniat di sewaktu mengangkat takbiratul ihram. Iaitu di antara lafaz ALLAHU AKBAR. *wajib.
kalau niat sebelum waktu solat seperti 3 Mazhab di atas tidak sah solat melainkan kita mengikut Mazhab tersebut dalam kehidupan seharian kita.


*ada sambungannya lagi. tunggu taw.

posted under |

1 comments:

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#sale images for generic xanax - xanax side effects cats

Newer Post Older Post Home

..klik 4 derma..

..AKU..

My photo
Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia
kehidupan kita tak akan merasa tenang selagi kita tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam hidup ni banyak yg kita perlu tempuhi. Walau bagaimana sekali pun cubaan & dugaan yg datang jangan mudah mengalah. Berdoalah kepada Allah SWT. Allah akan membantu kita. Allah telah janjikan sesuatu yg istimewa untuk hamba-Nya yg beriman dan beramal soleh. Jangan lupa tuntutan kita sebagai seorang Islam. Solat 5 waktu sehari semalam, jangan ditinggalkan dalam keadaan apa sekali pun. Berusaha agar hidup kita di dunia tidak sia2 & mendapat faedah untuk kesenangan di akhrat kelak. i'Allah. Amin.

Recent Comments